Overslaan en naar de inhoud gaan

Architecturale en Beeldende Vorming

Profiel studierichting

Architecturale en Beeldende Vorming is een artistieke en theoretische studierichting waarin je een brede algemene vorming combineert met een ruim pakket kunstvakken. De verbeeldingskracht staat centraal in het artistiek-creatief proces dat je als leerling doormaakt. Binnen het architecturale maak je kennis met de basisprincipes van de architectuur. Verschillende technieken en materialen worden gebruikt om artistieke en creatieve boodschappen of inhouden voor te stellen, zowel in het platte vlak als in de ruimte.

Profiel leerling

Als leerling Architecturale en Beeldende Vorming toon je interesse voor moeilijkere leerinhouden en leg je vlot verbanden. Logisch redeneren ligt je en je kan complexere leerinhouden verwerken vooral binnen de specifieke vakken van de studierichting. Je bent artistiek en creatief aangelegd en hebt een ruime interesse voor beeldende en architecturale kunst. Wie kiest voor deze richting beschikt over een goed ontwikkeld ruimtelijk inzicht en is sterk in het visueel-ruimtelijk structureren en creƫren. Conceptueel en abstraherend aan de slag gaan, schrikt je niet af en je toont dit ook in wiskunde. Je verdiept je in de kunst en cultuur uit het heden en verleden met vooral aandacht voor het architecturale en het beeldende.

Domeingebonden doorstroomrichting

De studierichting Architecturale en Beeldende Vorming behoort tot de domeingebonden doorstroomrichtingen. Deze richtingen bereiden je voor op verder studeren in het hoger onderwijs (een meer specifieke professionele of academische bacheloropleiding en masteropleiding). Het is een abstract-theoretische studierichting met een breed aanbod aan vakken. Daarin krijgen de specifieke richtingsvakken Architecturale en beeldende vorming, kunstbeschouwing en wiskunde heel wat aandacht maar ook Nederlands, Frans, Engels en de natuurwetenschappen komen sterk naar voor in de uitdagende basisvorming.

Wat erna?

Heb je de tweede graad Architecturale en beeldende vorming met succes afgewerkt, dan is de logische vervolgopleiding in de derde graad Architecturale vorming of Beeldende vorming. Voor welke studierichting je kiest is afhankelijk van je interesses en mogelijkheden.

 

vaknaam 3de jaar 4de jaar
godsdienst 2 2
aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 3 3
geschiedenis 1 1
lichamelijke opvoeding 2 2
natuurwetenschappen 3 3
Nederlands 4 4
architecturale vorming 3 3
beeldende vorming 3 3
kunstgeschiedenis 2 2
waarnemingstekenen 2 2
wiskunde 5 5
maatschappelijke en economische vorming   1
informatica 1  
Totaal 34 34